Nikon D600 Telah Diumumkan

13 September 2012

d600

Berita ni memang mengujakan. Ye lah, kamera jenis bingkai penuh yang murah. Tapi rasanya takde lah murah sangat. sebab bila masuk Malaysia sahaja harga rasa-rasanya jadi RM6999. boleh beli 3 biji Nikon D7000. Atau sebiji Nikon D7000 beserta 2 lens. Tapi apa-apa pun kemera bingkai kecil atau Crop sensor tak dapat mengalahkan kamera bingkai penuh macam Nikon D600 ni :D

Apa yang best Nikon D600 ini adalah; ianya menggunakan dual SD card, so tidak perlu lah bersusah payah nak dapatkan dua jenis kad yang berlainan, dan tidak ada lagi masalah silap masuk kad pada slot body, SD card ni kecil ringan serta senang tidak seperti CF card yang besar dan memerlukan external reader yang lain. Tambahan pula ada 100% view coverage, memang luas lah mata korang bila skodeng ambil gambar, tidak seperti kamera format DX yang seolah-olah seperti melihat kedalam lubang kunci "sakit mata !!"

Bagi peminat gadget Dslr berjenama Nikon yang mahu mendapatkan FULL REVIEW, anda perlulah menunggu selepas Photokina 2012 berlangsung dimana Nikon akan menggunakan moto I AM LIFE.




Nampaknya kamera Dslr masih tidak menggunakan Corning Gorilla Glass yang tahan calar pada paparan LCD. Diharapkan generasi Nikon akan datang menggunakan kaca tahan calar tersebut, so tak perlulah bersusah payah nak beli screen protector dan kurang rasa risau apabila meletak Dslr dimana-mana permukaan.

Bagi mereka yang mahu melihat atau mendapatkan Sample gambar yang dihasilkan oleh Nikon D600, anda boleh lah melihat disini Nikon USA.

Mesti korang tak sabar-sabar nak tahu spesifikasi kamera harga budget ni kan?. Jom kita tengok spesifikasi kamera D600 yang baru sahaja diumumkan:

Imaging
Camera Type Digital SLR with Interchangeable lenses
Lens Mount Nikon F
Camera Format Full-Frame
Pixels Actual: 24.7 Megapixel
Effective: 24.3 Megapixel
Max Resolution 24.3MP: 6016 x 4016 @ 3:2
Other Resolutions 13.6MP: 4512 x 3008 @ 3:2
11.6MP: 3936 x 2944 @ 3:2
6.0MP: 3008 x 2008 @ 3:2
5.8MP: 2944 x 1968 @ 3:2
5.1MP: 3008 x 1688 @ 16:9
Aspect Ratio 3:2, 16:9
Sensor Type / Size CMOS, 35.9 x 24 mm
File Formats Still Images: JPEG, RAW, TIFF
Movies: MPEG-4 AVC/H.264, MOV
Audio: Linear PCM
Bit Depth 14-bit
Noise Reduction Yes
Memory Card Type SD
SDHC
SDXC
Focus Control
Focus Type Auto & Manual
Focus Mode Single-servo AF (S), Continuous-servo AF (C), Manual Focus (M) , Focus Lock AF Area Mode
Autofocus Points 39
Viewfinder/Display
Viewfinder Type Pentaprism
Viewfinder Coverage 100%
Viewfinder Magnification Approx. 0.70x
Diopter Adjustment - 3 to +1 m
Display Screen 3.2" Rear Screen   LCD (921000)
Screen Coverage 100%
Live View Yes
Exposure Control
ISO Sensitivity Auto, 100-6400 (Extended Mode: Auto, 50-25600)
Shutter Type: Electronic
Speed: 30 - 1/4000 sec
Remote Control MC-DC2 (Optional)
Mirror Lock-Up Yes
Metering Method Spot metering, Center-weighted average metering, 3D Color Matrix Metering
Exposure Modes Modes: Aperture Priority, Manual, Programmed Auto, Shutter Priority
Compensation: -5 EV to +5 EV (in 0.33 EV steps)
White Balance Modes Auto, Cloudy, Daylight, Flash, Fluorescent, Fluorescent (Day White), Fluorescent (Natural White), Fluorescent (White), Fluorescent H, Incandescent, Preset Manual, Shade
Flash
Built-in Flash Yes: 1st Curtain Sync, Auto, Red-eye Reduction, Second-curtain Sync, Slow Sync, Slow Sync./Red-eye Reduction
Max Sync Speed 1 / 200 sec
Continuous Shooting Up to 5.5 fps
Dedicated Flash System iTTL
External Flash Connection Hot Shoe
AV Recording
Video Recording Yes
File Size 1920 x 1080p (Full HD)
Frame Rate @ 1920 x 1080: 30 fps, 25 fps, 24 fps
@ 1280 x 720: 60 fps, 50 fps, 30 fps
@ 1280 x 720: 25 fps
Exposure Control Auto
ISO Sensitivity Auto, 100 - 6400, Expandable to 25600
Focus Auto
Manual
Continuous Auto
Continuous Shooting Time 1920 x 1080
@ 30 fps: 20 min.
@ 25 fps: 20 min.
@ 24 fps: 20 min.
1280 x 720
@ 60 fps: 29 min.
@ 50 fps: 29 min.
@ 30 fps: 29 min.
1280 x 720
@ 25 fps: 29 min.
Audio Recording With Video, Stereo, Via Optional External Mic
Performance
Start-up Time 0.13 Seconds
Shutter Lag 0.052 Seconds
Self Timer 2 sec, 5 sec, 10 sec, 20 sec
Connectivity 1x 1/8" Headphone, 1/8" Microphone, 10-pin Terminal, HDMI C (Mini), USB 2.0 (out)
Wi-Fi Capable (With Optional Transmitter) Yes
Power
Battery 1x EN-EL15  Built-in Rechargeable Lithium-ion Battery, 7VDC, 1900mAh
AC Power Adapter EH-5b (Optional)
Physical
Dimensions (WxHxD) 5.6 x 4.4 x 3.2" / 14.2 x 11.2 x 8.1 cm
Weight 1.68 lb / 0.76  kg Camera body only

Package Nikon D600 Digital Camera (Body Only) Includes:
  1. EN-EL15 Lithium-Ion Battery (1900mAh) 
  2. MH-25 Quick Charger for EN-EL15 Battery 
  3. EG-D2 A/V Cable 
  4. UC-E15 USB Cable for Nikon 1 
  5. BM-14 LCD Monitor Cover 
  6. DK-21 Rubber Eyecup for Nikon D80, D90, D200 & D7000 Digital Cameras 
  7. AN-DC8 Strap 
  8. DK-5 Eyepiece Shield (Replacement) 
  9. BF-1B Body Cap 
  10. BS-1 Hot-Shoe Cover  
  11. NikonView NX2 CD ROM

Specs Source : B&HPhoto
Khadijah Firdaus
Superjo...Supermen...
Sudah baco...Harap komen...

1 comment: